Wednesday, February 23, 2011

Steam PC pelaamisen tulevaisuus

Olen pitkään ollut vannoutunut konsolipelaaja ja osittain jopa puhunut PC pelaamisen kuolemisen puolesta. Ei olisi valehtelemista väittää etteikö PC:n merkitys pelialustana olisi vähentynyt huomattavasti vuosien saatossa. Konsolipainosten yltäessä miljoona myynteihin jää pc versioiden myynnit usein aika pahasti jalkoihin. Myönnän myös, että omalla kohdalla asiaan on varmasti hieman vaikuttanut myös pieni katkeruus siitä ettei omalla koneella juuri uusia pelejä päässyt pyörittämään. Viime kesänä tuli kuitenkin hommattua se jo pitkään haaveena ollut uusi läppäri, jonka kanssa ei ainakaan vielä ole tullut eteen pelejä, jotka laitteella ei jotenkin pyörisi.

Aluksi en ollut juuri kiinnostunut Steam-palvelusta, mutta mielenkiintoni heräsi kun kuulin, että Alien Swarm niminen peli on palvelussa saatavilla ilmaiseksi. Palveluun tutustuessa tulikin huomattua, ettei kyseinen palvelu perustunutkaan pelkästään pelien digitaaliseen jakeluun kuten aiemmin olin luullut, vaan kyseessä oli enemmänkin Playstation Network tai Xbox Live kaltainen alusta PC pelaajille. Palvelusta löytyi ties minkälaista kaverilistaa, keskustelualuetta, saavutuksia. Alustaa hyödykseen käyttävät pelit tarjoavat vielä mukavia lisäominaisuuksia, joiden avulla voi pelin aikana kivuttomasti keskustella Steamin kaverilistan kavereiden kanssa ja selata vaikka nettiä.

Steam on kertaheitolla muuttanut käsitystäni PC pelaamisesta, pelien asentaminen on hyvin usein vaivatonta, päivitykset latautuvat ja asentuvat automaattisesti ilman mitään ongelmia. Vain muutaman pelin kohdalla on joutunut hieman enemmän säätämään, mutta useimmat ovat toimineet moitteettomasti heti latauksen jälkeen.

Vaikka Valven ylläpitämä palvelu perustuu aika pitkälti digitaalisten versioiden myyntiin peleistä, on Steamin avoin suhtautuminen levyllisiin versioihinkin ollut aika yllättävää. Monet uusista levyilläkin myytävistä peleistä käyttää myös Steam-palvelua. Esimerkiksi asennellessa Civilization V pelin, peli asentui kätevästi suoraan Steam pelikirjastooni ja peli tukee kaikkia Steamin tarjoamia lisäominaisuuksia kuten saavutuksia ja moninpeliä. Peli toimii kaikenlisäksi ilman levyä.

Digitaalisten versioiden myyntiä on jo kauan varjostanut niiden hinta. Usein digitaaliset versiot eivät ole juurikaan levyversioita halvempia ja jopa Steamin kohdalla voi levyversion pelistä saada huomattavasti halvemmalla. Tätä kuitenkin lievittää mukavasti se että Steam palvelussa on usein pelejä erilaisissa alennuksissa. Erityisesti loppuvuoden alennusriehassa voi palvelusta tehdä todellisia löytöjä pilkkahintaan.

Palvelun tulevaisuuden kannalta on myös mielenkiintoista nähdä kuinka Valve lähtee palveluaan kehittämään. Microsoftin palveluista poiketen he voivat vapaasti levittää palveluaan useammille käyttöjärjestelmille (Mac, Windows) tai mahdollisesti jopa konsoleille (Steamworks Portal 2 PS3).
Konsoleilla tuskin tullaan hetkeen Steamia näkemään. Syynä on lähinnä se, että alustat eivät ole niin avoimia kuin PC, ja Sony, Microsoft sekä Nintendo todennäköisesti haluavat itsekkäästi oman osansa kaikesta digitaalisesta sisällöstä tai peleistä mitä heidän laitteillaan myydään.

No comments: