Monday, December 10, 2007

Parhaat pelit jota kukaan ei ole pelannut osa5: Oddworld abes Oddysee ja Exodus


PSX aikoihin tuli kerran vanhempieni toimesta taloon peli jota pidin aluksi vaikeana. Peli oli kuitenkin todella erikoinen niin maailmansa kuin ideansa puolesta.
Se oli pääasiassa pulmaratkontaa, toimintaa sekä seikkailua. Pelissä ei "itse" ammuttu ketään vaan tähän sai silloin tällöin joogan voimin mahdollisuuden siirtyä heikkomielisten mieleen jonka kautta sitten toteutettiin likaiset teot. Aben seikkailun tielle osui niin miinoja, eteenpäin puskevia sokeita villieläimiä sekä vartio koiria ja hämähäkki maisia otuksia. Näitä tapettiin todella harvoin ja useimmiten kohtauksista pääsi lävitse vain karkuun juoksemalla. Hiippailuakin harrastettiin suurissa määrin vain oman nahkansa säästämiseksi. Pelin molemmat osat olivat tuolloin todella erikoisia ja laadukkaita tekeleitä ja kaksiuloitteisuus vain paransi peliä.

Pelit kertovat pienestä laihasta vihreästä alieni miehestä nimeltä Abe, joka on töissä tehtaalla. Hänen työsuhteensa kuitenkin päättyy enneaikaisesti uuden tuotteen tullessa markkinoille jonka ainesosaksi kohdistuu hän ja kaikki hänen rotutoverinsa.
Tästä alkaa mitä ovelimpiin ja lievään huumoriin pohdistuva mielikuvituksen rajamailla tasapainoileva seikkailu vailla vertaa. Pystyikö Abe pelastamaan kaverinsa ja estämään rotunsa muuttamisen kekseiksi. Tämä määritteli myös pelin kaksi loppua niin oddyseessa kuin exoduksessa. Pelaajalle annettiin mahdollisuus myös ilkeyksiin sillä kaikille pelaajille ei käynyt pelastaminen mielessä kun rotutoveri pesee lattiaa sirkkelin vieressä.

Toivon vain että viellä joku päivä pääsisi palaamaan Oddworldin pariin, tekijä tiimi on harmikseni asettunut viimeaikoina harmillisesti vain Xboxin leiriin. Vaikka oddworldit eivät ehkä miellyttäneet mikkisoftaa myynneillään ja mikäli oikein muistan myivät he firman poiskin, niin kyllä silloin harmitti kun oddworld munch oddysee näki päivän valon vain jättimäisellä X-lootalla.

No comments: