Saturday, December 1, 2007

Super Mario galaxy - arvosteluAlusta: Wii
pelaajia: 1-2*
Online: ei
Genre: Tasoloikka
(*Kakkos pelaaja auttaa ykköspelaajaa ampumalla tähtipalasia vihollisten niskaan)

Sain kyseisen pelin vihdoin päätökseen vaikka äkillinen civilization4:sen pelaamisen pakkomielle katkaisi hetkellisesti pelin pelaamisen loppupuolella.
Mario on hahmo joka on pomppinut ja kerännyt kolikoita jo varmaan semmoiset 20 vuotta. Sarjan pää pelit ovat olleet aina Nintendo:lle todella tärkeitä ja näihin he ovat yleensä myös panostaneet todella paljon. Joku voisi jopa sanoa että Mario pelit ovat prioriteetillaan jopa Zelda sarjan yläpuolella. Aina ensimmäisestä todella yksinkertaisesta tasohyppelystä nykypäivään asti ovat ne olleet ajanjaksollisesti tasoloikka pelien kärkitasoa. Hyviä tasoloikkia silti löytyy tänä päivänä harmittavan vähän, ja Marion lisäksi ainoat todelliset kilpailijat löytyvät sonyn konsoleilta jotka ovat monelle varmasti tuttu Jak , Ratchet sekä Sly raccoon sarjat. Näitä ei silti kannata alkaa vertaamaan sillä kaikki kulkevat omaa polkuaan tehokkaasti.

Nintendon uusin pääsarjan Mario, jatkaa samaa linjaa ja huomaa jo alkumetreillä että pelisarja on jälleen saanut Nintendolta erityistä huomiota. Peli on myös Wiin ensimmäinen Mario peli, ellei mukaan lasketa Marion suhteellisen usein tapahtuvia Spin-off julkaisuja kuten vaikka Super Mario Smash Brothers.
Vanhojen sarjojen juoni on jälleen tässäkin pelissä käytössä, prinsessa kaapataan jälleen Bowser;in toimesta josta voi kertoa luolassa asuneille pelaajille sen verran että kyseessä on Marion Arkivihollinen joka on eräänlainen yhdistelmä kilpikonnaa ja lohikäärmettä. Hänen suunnitelmansa on tällä kertaa tosin astetta ilkeämpi ja tällä kertaa hän onkin varastanut myös kaikki suuret Tähdet itselleen ja Marion pitää tietysti saada ne takaisin ja pelastaa prinsessa Peach. Mario saa apua tällä kertaa itse tähdiltä ja heidän johtajaltaan. Mikäli etsit syvällistä juonta, kannattaa mieluummin harkita alkuvuodesta julkaistua Zelda TP:tä

Peli perustuu hyvin pitkälti tähtien keräämiseen, ja tietysti tähän on lisätty kolikot ja tähtipalaset lisäämään keräilyllistä menoa. Homma ei ole kuitenkaan niin tylsä kuin pelkkä tähtien kerääminen saattaa kuulostaa. Näitä saa palkinnoiksi mitä ihmeellisimmistä tehtävistä, kentistä. Kenttä suunnittelu on parasta mitä olen peleissä vähään aikaan nähnyt ja laajat ja monipuoliset galaxit saavat hymynkasvoille pelkän jaksojen nerokkuuden takia. Toki heikompia osa alueitakin löytyy mutta pääosin ovat jaksot todella kauniita, vapaantuntuisia, monipuolisia sekä värikkäitä. Väripalettia on todellakin käytetty tehokkaasti ja televisio suorastaan sylkee sateenkaaria ulostelevisiosta ja HD- televisiolla on meno todella kaunista ja sulavaa. Pelistä en itse löytänyt juuri bugin bugia eikä muutakaan häiritseviä virheitä vaikka jostain olen kuullut pelin muutamaan otteeseen jäätyneen. Tämä on peli joka ehdottomasti on Nintendo:n Wii:n lipunkantaja innovatiivisesta toteutuksesta.

Kontrollit pelissä toimii pääasiallisesti hyvin, mutta pelin paikoittainen planeetta idea silti aiheuttaa muutamia ongelmia tällä saralla. kuvakulman kääntyessä planeettojen alapuolella Marion liikkuessa siellä kääntyy myös kontrollit. Ohjain myös unohtaa liike suunnan joka johtaa siihen että pelaajan pyrkiessä maapalasen alapuolelle ohjaus kääntyy päinvastaiseksi ja Mario juokseekin takaisin yläpuolelle. Pelaaja voi myös hyvin usein olla hieman hukassa mihin suuntaan nyt sitten vääntää ohjainta kun kuvakulma ja kontrollit kääntyvät vähän väliä. Muistava ohjausjärjestelmä olisi toiminut paremmin ja tällä tarkoitan että Mario jatkaisi samaan suuntaan juoksemista vaikka maailma kääntyisi mihin suuntaan tahansa. Kamera on myös välillä todella epäinformatiivinen ja täysin vapaata kameraa ei aina saa laitettua edes päälle joka vaikeuttaa hieman osassa osaa peliä. Nämä ovat silti suhteellisen pieniä vikoja verrattuna siihen kaikkeen mitä peli tarjoaa, ja nämä ongelmat eivät riivaa läpi koko pelin vaan vain tietynlaisissa kohtauksissa.

Musiikit ovat mitä mainioimpia, pelin fantasia maailmaan sopii erittäin hyvin pelin avaruusmaiset ja no.. mariomaiset musiikit. Myös mahtisempia sävellyksiä löytyy erityisesti vaikka vastuksista. Sarjan fanit ovat varmasti onnessaan kun vanhoista peleistä tuttuja melodioita käytetään varsin tehokkaasti ja uudistetusti muutamissa jaksoissa. On hieno nähdä että audio puoli ja visuaalisuus kulkevat käsi kädessä.
Graafisesti peli on varmasti Wiin tämän hetken paras peli, se näyttää jopa paikoitellen myös hyvin next-gen tunnettuja efektejä kuten pintojen kiiltoa ja kolmiulotteisuutta, Kaukaista piirtoetäisyyttä, turkkia sekä omaa kaiken tämän lisäksi vielä korkeatasoisen yleisilmeen. Eikä tämä jää vielä tähänkään, hieman Folkloren tapaan pelin värikkyys ja kauniit teemat nostavat visuaalisen annin tasoa wii:llä ennen näkemättömälle tasolle.

Vaikeus taso pelissä on suhteellisen helppo ja pelin itseläpäisy ei monelta varmastikkaan juuri vaadi sen kummempaa taitoa Marion ohjastamisesta. Kaikkien tähtien kerääminen ja tämän jälkeen avautuvat lisäkivat tosin tulevat varmasti tyydyttämään keräiliöiden tarpeet.

Jos minulta kysytään, on tässä vuoden 2007 ensimmäinen Killer-app eli peli joka myy konsoleita, loistaa lähes jokaisella alueella ja uudistaa genreään monella tapaa. Ei peli ole ehkä täydellinen tai Metacriticin hullujen average pisteiden arvoinen mutta tämän vuoden yksi merkkiteos se kuitenkin on.

lisäys: Peliin toivoisi kyllä Suomenkielistä tekstitystä. En tarkoita tällä ettenkö osaisi englantia, mutta peliä pelaa myös huomattavasti nuoremmat kuten vaikka ala astetta käyvä pikkusiskoni. Olisi hyvä että Mario peleihin saataisiin edes suomenkielinen tekstitys.


9+/10
Tasohyppelyiden eliittiä

2 comments:

Metdragoid said...

No joo ihan hyvä arvostelu ja aika hyvin pitää paikkansa sen puolesta mitä itse olen kyseistä peliä pelannut. Itse varmaan lisäisin siihen vain että "harcore" pelaajille peli saattaa olla turhan helppo. tai no omasta mielestä ainakin tähän mennessä vaikka en kaikkia tähtiä vielä saanut olekkaan

Viper7 said...

Hyvä pointti lisäänpäs tuohon muutaman asian tähän kuuluen