Thursday, October 11, 2007

[Arvostelu]Monster Hunter: Freedom2

Taskukokoinen hirviö metsästys jatkuu.


Ennen arvostelua sanottakoon että tästä lähtien pyrin olemaan kriittisempi arvioissani, sekä kenties samalla nostamaan näiden laatua tarkemmilla tausta tiedoilla sekä tekstillä.


Ennen arvostelua sanottakoon että tästä lähtien pyrin olemaan kriittisempi arvioissani, sekä kenties samalla nostamaan näiden laatua tarkemmilla tausta tiedoilla sekä tekstillä.

Alusta: PSP
Genre: Roolipeli
Pelaajia: 1-4
Nettipeli: EI
Huom: Xlink kai ohjelmalla ja tarvittavilla varusteilla nettipelikin onnistuu

Capcomin suosittu roolipelisarja on saatavilla nyt myös Euroopasta. Toisin kuin voisi odottaa, ei sarja ole saavuttanut samankaltaista mainetta täällä lännessä. Pelisarjasta kuulee lähinnä fanipiireissä ja arvostelutkin ovat heitelleet viitosesta kahdeksikkoon. Pelaajat ovat kuitenkin pääosin pelistä pitäneet ja näiden arvostelu sivustoiden kommenteissa ja käyttäjä arvioissa voi näkyä hyvinkin positiivisia arvosteluita. Pelisarja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.
Japanissa kuitenkin Peli Triplasi Psp:n myynnit ja tuotti huikeita myyntejä Capcomille

Pelissä pelaaja asetetaan hirviö metsästäjän saappaisiin, jonka ulkonäön, nimen ja äänen saa pelaaja päättää itse. Tähän ei kuitenkaan mitään suurta aikaa kannata kuluttaa sillä hahmon ulkonäkö perustuu pitkälti sen varaan mitä varusteita hänellä on päällänsä. Pelin idea voi yllättää monet pelaajat jotka ostavat pelin luullen sitä perinteiseksi japanilaiseksi roolipeliksi, mutta tässä ei voitaisi enempää mennä metsään. Mitään pääjuonta ei ole, ja pelaajan eteen heitetään useita kymmeniä tehtäviä toisensa perään. Tehtävät koostuvat lähinnä tietyn pomohirviön tappamisesta, tietyn määrän normaali hirviöitä tappamisesta, sekä tietyn tavaran keräämisestä. Tätä on kuitenkin saatu monipuolistettua erityisilmastojen eloonjäämiseen liittyvillä tempuilla. Viholliset voi nylkeä lihoiksi ja turkeiksi, mineraaleja voi louhia, kasveja voi poimia, ötököitä voi napata sekä sieniä voi poimia. Kaikki tämä voi monelle herättää mmo peleistä tutun keräily puumin.
Peli on kuitenkin hyvin vaikea aloitteleville hirviön metsästäjille ja pelin perusteisiin opettava tutoriaali on tuskallisen pitkä. Pelin pelkkä yksinpeli voi kuitenkin alkaa puuduttamaan muutamien tuntien jälkeen jos ei moninpeliä pääse harrastamaan mutta parhaimmillaan voi pelistä saada jopa 1000 tunnin moninpeli eepoksen. Hirviöiden metsästys, saavutuksien vertailu, toisten auttaminen sekä tehtävien suorituksen huomattava helpottuminen tekee moninpelistä kultaa tässä pelissä.
pelin verkkopelin puuttuminen on kuitenkin paha moka capcomilta näinkin moninpeliin painottuvassa pelissä.

Hahmon ohjaaminen taistelussa on todella epätarkkaa, puolet ajasta löytää pelaaja itsensä huitoessa aseillaan ilmaa, tai ottaa osumia kääntäessä kameraa mahdollisimman hyvään suuntaan. Tämä tulee viemään aloittelijoilta hengen muutamaan otteeseen kunnes siihen tottuu. Pelissä olevista aseista en suosittele aloittelijoille suurinpia aseita alkuunsa näiden käytön hankaluuden takia, esimerkiksi Suuri painava Great sword, vie osaamattomissa käsissä vain hengen käyttäjältään.
Kankeat kontrollit sekä kameran saa kuitenkin harjoittelemalla toimimaan siedettävästi.

Vaikeus taso pelissä on todella korkea, itselläni meni usea kerta ennen kuin sain ensimmäiset pomo hirviöt teurastettua. Alku on vielä kaikenlisäksi todella hidas ja uusia tehokkaampia aseita joutuu toden teolla vääntämään alku tehtäviä uusimalla sekä materiaaleja keräämällä. Mutta vauhtiin päästessään pelin vaikeus taso vaihtelee vaikeasta helppoon riippuen täysin tehtävästä. Suuret lohikäärmeet aiheuttavat kirosanojen tulvaa, mutta helpommat pomovastustajat taas miellyttävää haastetta. Keräämiseen ja hirviö metsästykseen liittyvät tehtävät ovat sitten taas todella helppoja.
Metsästäjien killan tehtävät ovat pelin perustehtäviin verrattuna todella vaikeita, mutta mikäli kaveripiiristäsi löytyy saman pelin omistajia, helpottuu näiden läpäisy runsaasti. Suosittelen myös Wifimaxin ja Xlink kain kautta tapahtuvaa moninpeliä mikäli ei pelkää pientä säätämistä tietokoneella.

Visuaalisesti kyseessä on ehdottomasti Psp:n parhaimmistoa hipova peli, kauniit maisemat ja hyvin toteutetut sää efektit tuovat peliin hienon tunnelman. Putkiverkostoilta tuntuvat jaksot hieman harmittaa, mutta pelin käsitellessä samaan aikaan kaikkien näiden tietoja kuten pomo vastustajan sijaintia sekä toisten pelaajien vaikutusta niin tuntuu nämä paljon yhtenäisemmiltä kuin mitä antaa olettaa. Musiikki on pelissä hieman taka-alalla mutta erityisesti korvakuulokkeilla pelatessa ympäristöstä kuuluvat äänet tuovat tunnelmaa sekä auttaa pelaajaa mainiosti

Yksinpeli: 7+ Moninpeli: 8½

Miinukset
- nettipelin puute.
- kankeat kontrollit ja kamera.
- yksinpeli voi käydä yksitoikkoiseksi.
- Hunter arvon nostaminen yksin voi olla liiankin haastavaa.
- Vaikeustaso (ei heikkohermoisille)

Plussat
+ Tolkuttomasti pelattavaa ja kerättävää antaa pelille pitkän elinkaaren.
+ Mahtava moninpeli.
+ Paljon valinnan varaa haarniskoissa sekä aseissa.
+ peli ei aja grindaamiseen sillä kokemus tasoja ei ole.
+ Omaperäinen idea.
(+ Xlink kai korvaa nettipeli puutteen.)

3 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Metdragoid said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.