Tuesday, June 10, 2008

Periaatteeni arvosteluissa.

Käytän arvosteluissani perinteistä peruskoulun arvoasteikkoa jossa löytyvät tietysti myös 10+ sekä 4- luvut. Arvosteluissani moni peli pääsee vähintään seitsikkoon, koska niin blogissani kuin koulussa seiska kuvaa tyydyttävää. Homma etenee kuitenkin paljon ankarammaksi 10+:n lähestyessä, ja kymppiin ei pääse kuin omissa silmissäni todelliset merkkitapaukset.
Ainoan kympin olen suosinut The Elderscrolls: Oblivion IV pelille, ja vaikka arvostelun kirjoitinkin blogini alkuvaiheissa en sitä lähtisi muuttamaan. Korkeaa arvosanaa ihmettelevät huomioikaa, että toisin kuin monet muut arvostelen pelit pelinä, enkä jatko-osana tai versiona.

En myöskään pidä pelin jokaista osa-aluetta täysin saman arvoisena, joten tietyt virheet annan paljon paremmin anteeksi kuin esimerkiksi jonkin tärkeämmän. Mainitsen tietysti jos jatko-osa ei eroa tarpeeksi edeltäjästään. Pyrin myös pitämään jatko-osat sekä uudet nimikkeet samalla viivalla.

Tärkein alue on tietysti pelin yleinen viihdyttävyys, joka kattaa jo itsessään useita osa-alueita.
Miellyttävät kontrollit, syvyys, juoni, idea, selkoisuus sekä tietysti toteutuksen laatu. Jos näistä jossain on vakavia puutteita tai jokainen osa-alue kärsii pienistä puutteista, on kymppi huomattavasti kauempana kuin niille peleille jotka loistavat näissä. Juonta en laske mukaan mikäli peli on tarkoitettu vain moninpeliksi.

Pitkäikäisyys, on ehdottomasti yksi tärkeimmistä asioista mitä kaipaan peleiltä joista nykypäivänä joutuu jo pulittamaan semmoiset 70€ uutena. Kuuden tunnin mittaiset läpijuoksut kärsivät automaattisesti ellei mukaan ole lisätty hyvää moninpeliä, tai vaihtoehtoisesti mukava määrä avattavaa joka antaa hyvän syyn pelata peli läpi toiseen ja kolmanteenkin kertaalleen läpi.

Audio visuaalinen anti on vasta viimeisenä. Jos pelissä toimii kaikki muu loistavasti, mutta graafinen ulkoasu ja äänet ovat jääneet vähemmälle huomiolle on pelillä vielä mahdollisuus vahvaan yhdeksikköön, tai jopa sinne kymppiinkin asti. Mutta mikäli tällä osa-alueella ei olla edes yritetty voi pelin viihtyvyys myös kärsiä.

10 – Mestariteos: Merkkitapaukset jotka tuovat paljon uutta, loistavat lähes jokaisella osa-alueella eivätkä myöskään jää tyngäksi.
9 – Erinomainen: Genrensä valopilkkuja, näitä kannattaa ehdottomasti harkita. Tietyillä alueilla vähän parantamisen varaa.
8 – Miellyttävä: Kelpo viihdettä, vaikka ei välttämättä kaikkia lupauksiaan lunasta.
7 – Keskinkertainen: mutta kykenee vielä viihdyttämään vähintään genren faneja.
6 – Kehno: Puutteita alkaa näkyä jo vakavissa määrin, mutta peli onnistuu silti vähintään paikoitellen viihdyttämään tämän numeron ansaitakseen.
5 – kelvoton: -
4 – järkyttävää paskaa: -

No comments: