Saturday, May 31, 2008

Linux - ubuntu testausta



Tässä kesän alkuun päätin pistää sivistää itseäni, asentamalla koneelleni Linux käyttöjärjestelmän. Ubuntu vaikutti sopivalta omiin käyttötarkoituksiin, joten päädyin kyseiseen linux distroon. Alku oli aika kankeaa, sillä TV:seeni sai jostain syystä vain 800x600, joka vain meni huonompaan suuntaan näytönohjaimen ajurit asentamalla. Kolmen päivän tappelun jälkeen sain kuin sainkin homman toimimaan, nyt Ubuntu käyttää sopivampaa 1280x768 resoluutiota.

Linuxin testikäytössä on tullut paljon positiivisia ja myös vähän negatiivisiakin asioita esille.
Aloittaen positiivisista niin mainittakoon että käyttis starttaa todella nopeasti, koneen käynnistyksestä alta minuutissa pystyy kirjoittelemaan kavereille messengerissä ongelmitta.
Toinen on ohjelmien asennus, joka käy helposti pakettien hallinta järjestelmällä, sen kuin vaan etsii haluamansa ohjelman ja rastittaa sen niin linux asentaa sen koneellesi. Tietysti kaikki ohjelmat eivät tuolta välttämättä löydy mutta jo löytyvillä pääsee pitkälle. Työpöytä pesee Windowsin vastaavat räpellykset todella tehokkaasti, työpöydän käyttöliittymää saa muokata lähes rajattomasti oman makunsa mukaisesti, toki tämä vaatii vähän opettelua mutta ohjelmilla kuten gDesklets saa kaikkea pikkukivaa työpöydälle tietoa antamaan ja käyttöä nopeuttamaan. Windowsille saa myös vastaavan kaltaisia muokkauksia, mutta nämä vievät huomattavasti enemmän mehuja koneelta.
Huonoihin puoliin kuuluu ajureiden ja tiettyjen lisälaitteiden ajureiden kanssa pelleily, osa asentuu ongelmitta mutta toisia joutuu säätämään jo sen verran että aloittelijoilla voi mennä sormi suuhun.
Tietyt ohjelmat pystyvät kaatamaan tehokkaasti koko järjestelmän ja jäätymisiä sattuu silloin tällöin jopa niin pahasti että graafisen käyttöliittymän uudelleen käynnistyskään ei auta.
Omalla kohdalla käyttöjärjestelmän käynnistyessä ilmenee välillä kaatumisia, mutta onnistuneen käynnistyksen jälkeen ei taas ilmene juuri mitään ongelmia.

Linux ei ole Windows, joten linuxiin vaihtaminen vaatii käyttäjiltä avoimempaa mieltä opettelemaan käyttöjärjestelmän saloja. Mitä paremmin sitä ymmärtää niin sitä paremmin linux toimii.

Työpöytäni tällä hetkellä:
klicks

No comments: